We nemen met je door wat je kunt doen om je paard op een goede manier te verzorgen. In deze blog gaan we in galop langs een aantal tips. Lees snel verder om jezelf te informeren.
Hoe ga ik met een paard om?
De allereerste keer dat je in de buurt van een paard kwam, werden direct door verzorgers de regels uitgelegd: niet achter een paard lopen, nergens heen rennen, altijd traktaties voeren op je vlakke handpalm met uitgestrekte vingers, enzovoort. Deze regels zijn de belangrijke regels. Onthoud ze, en je hebt een goede basis om je algemene paardenverzorging op te bouwen.
Zorg voor veel ruwvoer
Veel plezier- en trainingspaarden hebben geen graan nodig: hooi of weiland van goede kwaliteit is voldoende. Als hooi niet genoeg is, kan graan worden toegevoegd, maar het grootste deel van de calorieën van een paard moet altijd uit ruwvoer komen.
Paarden zijn bedoeld om ruwvoer te eten en hun spijsverteringsstelsel is ontworpen om de voeding in grasstengels te gebruiken. Een paard zou elke dag één tot twee procent van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer moeten eten.
Paarden die een groot deel van hun tijd op stal staan, grazen niet veel, maar hun natuurlijke voedingspatroon kan worden nagebootst door het grootste deel van de dag hooi voor hen te houden. Ze kunnen er een tijdje aan knabbelen, een pauze nemen en een poosje dutten, en dan weer terugkomen, zodat er constant wat ruwvoer door hun systeem beweegt. Het ruwvoer voor paarden moet altijd van topkwaliteit zijn.
Geef graan in kleine hoeveelheden en vaak
Als je je paard graan geeft, geef het dan in meerdere kleinere maaltijden in plaats van één grote. De meeste paarden krijgen twee keer per dag graan voor het gemak van hun menselijke verzorgers. Als je om wat voor reden dan ook je paard een grote hoeveelheid graan moet geven, overweeg dan een extra middagmaaltijd. Kleine, regelmatige maaltijden zijn niet alleen natuurlijker voor het paard, maar ze stellen het paard ook in staat om zijn voedsel beter te verteren en te gebruiken. Wanneer een paard te veel tegelijk krijgt, wordt het voer niet zo effectief verteerd.